Moeder ziel, alleen.

2001

sepia met pastel op board.

Naar aanleiding van een foto in een tijdschrift waarop te zien is een overleden vrouw en een kind dat voor haar sterfbed staat moeder ziel alleen. Deze afbeelding sprak me erg aan omdat ik ook jong mijn moeder heb verloren.   Toegepaste techniek pastel vermengd met sepia. Ik heb ook de volgende tekst toen geschreven bij dit schilderij:
Moeder ziel alleen

Ik zag je staan moeder ziel alleen, zo even is je moeder gestorven. Je rots, je rustoord, je luisterend oor. Je warmte bron, je grootste schat op aarde.
Zo even heeft ze haar laatste adem uitgeblazen na een lang sterfbed. Een ziekte heeft haar gesloopt. De eens zo mooie vrouw is veranderd door haar strijd die ze verloor.
Ik voel met je mee.
Geheel alleen stond ik daar jaren geleden aan het graf van mijn moeder tussen de menigte. Daar in dat gat lag mijn grootste schat, ik moest het toestaan dat anderen mijn schat begroeven. Dof klonk het zand op haar beuken houten kist.
Ik kon gen afscheid nemen van mijn moeder nemen, ik wilde blijven, kon niet geloven, wel voelen, zo zielalleen.
Ik graaf soms in mijn gedachten, naar mijn schat. Soms vind ik je weer, hoor je lachten en ruik ik je weer. Op zo’n moment voel ik me rijk en niet meer zo alleen.

Huur 15 euro per maand/ Koop 225

Afmeting:        26 bij 36 cm